Arriba l'època d'angules
A partir d'octubre, al mig de l'oceà Atlàntic trobem el mar dels Sargassos, una petita i allargada regió al nord de l'oceà. En aquest, abunden la gran quantitat d'algues i corrents que desemboquen allà. Ha estat molt coneguda per la desaparició de vaixells, però també per ser el principal criadero per l'anguila europea.
Son peixos migratoris, i el seu cicle de vida comença quan la mare retorna al mar dels Sargassos per criar i posteriorment morir. Allà comença el llarg viatje de les críes.
Triguen varis anys en arribar a costes nordamericanes o europees. Aleshores es deixen guiar per les corrents de les ries i si aconsegueixen esquivar els pescadors, arriben al riu per transformar-se en anguiles.
Les que es queden al camí, enredades en les xarxes dels pescaires son grans tresors que després seràn pagats com a tal. No tenen una ruta fixe, per tant poden arribar a costes gallegues, franceses, vasques o d'asturies. El seu preu oscil·la entre uns 400 i 500 euros el kilogram.
Arrel d'aquestes quantitats elevades de diners, va aparèixer la gula del norte, un producte que no pot comparar-se ni equiparar-se amb l'angula. Va nèixer a principis dels 90 com a substitut natural del primer i el seu tractament era tan simple com fregir-les saltejades.
El Racó de Fenals, ens ofereix l'oportunitat de tastar aquesta delicia de plat. Angula saltejada amb oli d'oliva, all, bitxo i gambetes. Un plat deliciòs i molt bona línia qualitat preu. Totalment recomenable.
"Font de Marc Robles"
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada